Rotuesittely: Australianpaimenkoira

Kirjoittaja: Sammal

Moikka!

Vuorossa on koirarotuesittely australianpaimenkoirista 🙂

 

Australianpaimenkoira

Australianpaimenkoira kuuluu FCI:n luokituksessa Ryhmä 1 lammas-ja karjakoiriin ja se on lähtöisin USA:sta. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia paimenkoirana, mutta nykyään niitä käytetään paitsi paimennuksessa, myös mm. vesipelastuksessa, palveluskoirana eri pk-lajeissa, tokossa, agilityssä ja näyttelyissä.

Luonne & Käyttäytyminen

Australianpaimenkoira on vilkas ja älykäs käyttökoira, joka omaa voimakkaat paimennus- ja vartioimisvietit. Se on kuitenkin monipuolinen, sekä mahtava seuralainen, joka tehtävän saadessaan suorittaa sen innolla.

Rotu saattaa olla varautunut vieraita kohtaan, mutta se ei saa olla arka tai agressiivinen ihmisille, saati eläimille. Aussiet tulevat yleensä toimeen lasten kanssa, etenkin jos ne ovat esimerkiksi kasvaneet yhdessä.

Se on onnellinen ja iloinen saadessaan olla mukana omistajiensa päivärutiineissa ja normaaleissa touhuissa. Aussien on saatava riittävästi liikuntaa ja virikkeitä, sehän on kuitenkin aktiivinen käyttökoira joka tarvitsee niitä. Rotu ei myöskään tämän takia sovi esim. pelkäksi tarha-/piha-/kotikoiraksi. Jos virikkeitä ei ole tarjolla, se keksii ei-niin-kivoja sellaisia itse.

Kuten muutkin rodut, aussiekin pitää kouluttaa oikein. Väärinkoulutettu koira tai koira, jota ei ole ollenkaan koulutettu aiheuttaa usein ongelmia.

Hieman terveydestä

Aussie on melko terve rotu, tosin silläkin esiintyy (niinkuin muillakin roduilla) mm. lonkka- ja silmäsairauksia.

Ulkonäkö

Turkki on karkeaa ja keskipitkää ja sen värit ovat selkeitä ja vahvoja. Turkin värejä ovat musta (black), punainen (red), sinimarmoroitu (blue merle) ja punamarmoroitu (red merle) valkoisin ja/tai tan-merkein.

Yllä oleva kuva: musta aussie, valkoisin ja tan-merkein

Säkäkorkeus on uroksilla 51-58 cm ja nartuilla 46-53 cm. Aussien rakenne on tasapainoinen ja liikkeet sulavia, sekä kevyitä.

Yllä oleva kuva: punainen aussie, valkoisin ja tan-merkein

Joissain maissa rodun häntä typistetään, mutta Suomessa se on kielletty. Pentu voi syntyä myös luonnostaan töpöhäntäisenä ja hännän pituus vaihteleekin töpöstä pitkään.

Yllä oleva kuva: sinimarmoroitu (käytän mieluummin blue merle-sanaa) aussie. Blue merle värisillä koirilla on yleensä ainakin toinen silmä sininen.

Silmät ovat mantelinmuotoiset ruskeat, siniset tai meripihkanväriset ja ilmeikkäät. Samassa silmässä voi olla eri värejä tai kaksi silmää voivat olla keskenään eriväriset.

Korvat ovat keskikokoiset ja kolmiomaiset.

Lähteet

 

Aussie kuuluu omiin lempirotuihini, joten tätä oli ihana kirjoittaa! Toivottavasti pidit 🙂

2 kommenttia

  1. Ihana koira! Ihana postaus! <3
    Nyt tuli entistä enemmän halu omaan koiraan! 😅

    Ja tosi kiva kun merkitsee lähteet!

    Vastaa

    1. Jep! Kiitos kovasti!
      Mä olen halunnut omaa koiraa n. 3/2 vuotta, mutta joudun odottamaan vielä n. 6, ennen kuin voin sellaisen hankkia 🙁

      Tosiaan, tykkään merkitä lähteet, jotta lukijat voivat itsekkin löytää tiensä lukemaan eri roduista 🙂
      T. Sammal

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.